Biogasanlægsgruppen

Bigadan A/S ønsker at placere et biogasanlæg i nærheden af Danish Crown og dermed også tæt på byen. Biogasanlægsgruppen fokuserer på placeringen af og miljøkonsekvenser ved et biogasanlæg i Gedved’s lokalområde. Gedved Lokalråd er generelt positiv indstillet overfor miljøvenlige energikilder, herunder også biogas.



image001


Kontaktperson i Gedved Lokalråd er Kim Mortensen Bekker, Præstehøj 58, 8751 Gedved, tlf. 86 12 93 73.





Arbejdsgruppens foreløbige arbejde kan følges i nedenstående materiale:




November 2009:




Bigadan A/S indsender anmodning om VVM til for projektet. Information omkring ansøgningen og yderligere materiale kan findes på Horsens Kommunes hjemmeside her: biogasanlægget.






Januar 2010:




Gedved Lokalråds indsigelser kan læses her.







Februar 2010:




Korrespondance med Horsens Kommune kan læses her: Mailkorrespondance, februar 2010


Som det fremgår af korrespondancen med Horsens Kommune har indsigelserne medført, at der laves en temarevision vedr. biogasanlæg af Horsens Kommunes ”Kommunalplan 2009”.




Se læserbrev i Horsens Folkeblad, d. 13. februar 2010






Marts 2010:




Powerpoint præsentation fra Gedved Lokalråds generalforsamling d. 12 marts 2010.




Arbejdsgruppen holder møde med Paw Amdisen, formand for Bæredygtighedsudvalget i Horsens Kommune.








September 2010:




Gedved Lokalråd fremsender yderligere kommentarer vedrørende biogasanlæg i Horsens Kommune – herunder egne afstandsberegninger baseret på udleveret kortmateriale fra LRØ. Se de yderligere kommentarer her.




Opfølgende korrespondance med Horsens Kommune vedrørende de yderligere fremsendte kommentarer vedr. biogasanlæg i Horsens Kommune.

Læs her: Mailkorrespondance, september 2010





Som opfølgning på, at By- og planlægningsafdelingen, Horsens Kommune, mener, at det er en oplagt idé, at Gedved og Egebjerg/Hansted modtager fjernvarme fra biogasanlægget har Gedved Lokalråd udarbejdet følgende svar, se det her. Fjernvarme, mailkorrespondance, september 2010.




Der er arbejdsgruppens forventning, at der i 4. kvartal 2010 vil blive indsendt en VVM-ansøgning, og arbejdet med lokalplaner mv. kan gå i gang. Derefter vil følge en 8 ugers offentlig høringsfase, hvor arbejdsgruppen planlægger at se materialet grundigt igennem.




Miljøministeriet har i 2006 udarbejdet en rapport vedr. biogasanlæg om forebyggelse af lugt og andre barrierer for biogasanlæg. Som det fremgår af materialet bliver biogasanlæg aldrig helt lugtfri. Se rapporten her.






Oktober 2012:




Der afholdes informationsmøde omkring det planlagte biogasanlæg. Se her de powerpoints, der blev vist på mødet.


Powerpoint præsentation fra mødet 2012




og fra LRØ her.




Yderligere information omkring lugtopfattelsen, vurderingen og spredningen heraf kan ses her.




Læs nærmere om Gedved Lokalrådets bemærkninger til lokalplanen.







2014 Updatering om byggeriet på Ålkærgaardsvej 13.




Direktøren for Horsens Bioenergi, Klaus D. Johansen, udtaler sig om byggeriets udvikling og fremgang.






Vi nu færdige med at rejse de 2 reaktorer som hver er 24 m høje, kan rumme 8000m3 og syner godt i landskabet. Også modtagehallen er ved at være beklædt og der er lagt låg på modtagetanken.




Bag ved reaktorerne er der ved at blive stampet en sandpude op så vi kan komme til at støbe fundamentet til DONGs opgraderingsanlæg, der skal rense biogassen til naturgaskvalitet.




Vi har i den sidste tid fået tegningerne til administrationsbygningen endeligt på plads. Der bliver gode forhold for personalet og der bliver et pænt mødelokale for besøgende på anlægget.




Siden sidst har vi også fået ansat en driftsleder på anlægget. Det blev Henrik Bie, bosat i Hatting, som er uddannet landmand og elektriker og vi er sikker på, at vi har fundet den helt rigtige mand til jobbet. Henrik er pt. i ”praktik” på Bigadans anlæg på Fyn, Fangel. Nu han er ansat, bliver den næste opgave på personalefronten at få ansat en kørselsleder.




Vi har bestilt 2 stk. 540hk´s Volvo lastbiler med 2 stk. 40.000l´s VM Tarm trailere med al verdens udstyr på til gylletransport. Vi regner med at skulle bruge ca 3 chauffører og en driftslederassistent mere på anlægget.




En større ændring i byggeriet er beslutningen om at opføre et halmfyr til opvarmning af biomassen til 38 grader i reaktorerne. Afgift og tilskudssituationen er sådan i Danmark, at vi kan spare et meget stort beløb ved at bruge halm i stedet for vores egen biogas til opvarmning. Grotesk, men vi agerer selvfølgelig i den verden vi lever i. Så Horsens Bioenergi er hermed blevet halmkøber.




På det sidste er vi desværre blevet udsat for en del tyveri på pladsen, først isoleringsmateriale, så for over 250.000kr trapezplader og nu, søndag nat, en masse kabler. ØV at det skal være sådan på danske byggepladser. Politiet noterer bare og kan ikke gøre noget som helst ud over at fortælle, at det er meget normalt.




Jeg har derfor snakket med en af vores nærmeste gode naboer, som har lovet at holde et øje med mistænksomme gæster og ringe til mig hvis han observerer noget han ikke mener er ok. Super, som altid, men nogle gode naboer. Alternativt, hvis det fortsætter, må vi hyre et vagtværn til at hjælpe.




Den nuværende krise i Ukraine har endnu engang sat fokus på alternativ energi og vi glæder os til, fra medio juni, at være bidrager til at mindske importen af naturgas fra Rusland.

Efterlad en kommentar